Kraljica med pergolami – bioklimatska pergola

Obstajata dve vrsti pergol:

  • bioklimatska pergola
  • fiksna pergola

V primeru, da se odločate za nakup pergole, pa ne veste katero vrsto pergole bi izbrali, sem prepričana, da boste po tem članku ugotovili, da je bioklimatska pergola prava za vas. 

Sicer za streho ne moremo uporabiti kaljenega stekla, izolativnih panel ali njuno kombinacijo, vendar skoraj zagotovo tega ne boste pogrešali. Za razliko od fiksnih pergol ima bioklimatska pergola namesto fiksne strehe lamele, ki se lahko odpirajo in zapirajo. Tako vas v lepem vremenu lahko pobožajo sončni žarki, v primeru prevelike vročine ali dežja pa vam bioklimatska pergola nudi senco ali pa streho nad glavo. 

Konstrukcija, ki jo ima bioklimatska pergola je trdna in močna, saj je narejena iz nekorozivnih materialov, kot so aluminij in inox, zato je izjemno trpežna. Lamele se lahko rotirajo skoraj za 180°, kar omogoča izjemen nadzor nad svetlobo in zračnostjo. Zato ima bioklimatska pergola zares popoln ambient. 

Kraljica med pergolami - bioklimatska pergola

Če vas skrbi, da bi vaša bioklimatska pergola prepuščala dež, ste lahko brez skrbi. Lamele so 100 % vodotesne. Ima pa urejeno tudi odvodnjavanje, zato lahko lamele odprete takoj po dežju ali ko je rosa brez strahu, da bi kapljala voda. Prav tako je bioklimatska pergola zasnovana tako, da vzdrži veter do hitrosti 200 km/h. Ne rabi vas skrbeti niti teža snega, saj so lamele zasnovane tako, da vzdržijo kar nekaj teže snega. Za še boljšo funkcionalnost je mogoče urediti tudi senčenje s sodobnimi senčili. Možno je tudi namestiti tkanino proti insektom, da je bioklimatska pergola lahko kraj druženja tudi poleti ob večerih, saj komarji ne bodo prišli do vas. 

Če pa si želite ustvariti čisto poseben prostor, je mogoče namestiti drsne steklene panele, ki so odporni na močan veter. Je pa bioklimatska pergola tudi bolj praktična kot fiksna. Streho je možno enostavneje ščistiti. Če odpremo panele za 90°, lahko enostavno obrišemo vsako panelo posebej, med tem ko se moramo pri fiksnih pergolah dosti bolj potruditi. Prav tako je priročno, če imate otroke, katerim na streho pobegne kakšna žoga.