Nekaj malega o blagovni znamki Longines, ki me je očarala

Ročne ure so zagotovo eden od prepoznavnih izdelkov Švice. Med prepoznavnejše znamke lahko štejemo tudi znamko Logines ki je na trgu že skoraj 200 let.

Nekaj malega o blagovni znamki Longines, ki me je očarala

Njihova zgodba se je začela leta 1832 ko je Auguste Agassiz s prijatelji urarji ustanovil delavnico za izdelavo ur v kraju Saint Imer. Podjetje je zaradi dobrih povezav kmalu začelo prodajati svoje izdelke tudi v tujini, zato so bili prisiljeni razširiti svojo proizvodnjo. Na polju ki se imenuje Longines so leta 1852 zgradili tovarno , ki se tam nahaja še danes. Da bi preprečili kopiranje svojih izdelkov so imeli vsi sestavni deli vgravirane serijske številke ime znamke Longines in njihov znak peščeno uro s krili. Ko je Švica sprejela zakon o blagovnih znamkah so bili med prvimi ki so zaščitili ime Longines in svoj logotip. Leta 1889 pa so po ustanovitvi zveznega urada za varovanje itelektualne lastnine zavarovali svojo blagovno znamko Longines in njen logotip peščeno uro s krili. Po ustanovitvi mednarodnega biroja za varovanje intelektualne lastnine (WIPO) pa so svoje pravice zaščitili tudi izven domovine na tujih trgih.

Dandanes ostaja znamka Longines kot najstarejše znamka urarskih izdelkov zaščitena pri WIPO. Svoje ime je podjetje uveljavilo tudi kot uradni časomerilec na številnih mednarodnih športnih tekmovanjih, postali pa so tudi pokrovitelj številnih mednarodnih športnih zvez. Znamka predstavlja prestižne izdelke v svetu ročnih ur, posamezni izdelki so zelo dragoceni zaradi količinsko omejene proizvodnje in posledično med zbiratelji dosegajo astronomske cene. Mnogi smatrajo priznane ročne ure prestižnih blagovnih znamk tudi kot varno in dobičkonosno kapitalsko naložbo.

Tudi sam sem bil lastnik ročne ure znamke Longines, žal pa sem jo zaradi neprevidnosti pozabil na vlaku. Upam da je njen novi lastnik zadovoljen z njo in jo še danes uporablja. Jaz od takrat ročnih ur ne nosim več ker se mi zdijo nepotrebne. Danes je lažje spremljati uro na mobilnem telefonu, kjer si lahko nastavimo tudi budilko imamo štoparico, opomnike in tako dalje.